Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Antwerpen, bruine markiezin en blonde maagd

Affiche
Hoewel James Ensor vooral gelinkt wordt aan zijn geboortestad Oostende en hij ook Brussel een warm hart toedroeg, heeft Antwerpen een niet onbelangrijke rol in zijn leven gespeeld. Eén van Ensors mecenassen was de Antwerpse industrieel François Franck.

Franck was ook medestichter van de vereniging voor beeldende kunstenaars en kunstmecenassen Kunst van Heden (L‟Art contemporain). KBC Bank België heeft uit de nalatenschap van François Franck de bijna volledige etsproductie van Ensor aangekocht. Voor de tentoonstelling wordt uit deze collectie grafiek een boeiende selectie gemaakt, aangevuld met enkele originele olieverven uit de KBC-collectie.

Als toemaatje leent het Museum Plantin Moretus/Prentenkabinet van Antwerpen dertien originele tekeningen en mixed media uit, waaronder enkele stillevens. Voor de tentoonstelling is een mooie box ontworpen waarbij aan de hand van citaten uit Ensors brieven en redevoeringen getuigd wordt van Ensors liefde voor Antwerpen.

Datum: 8 oktober 2010 – 3 december 2010
Locatie: KBC-Toren, Scaldiszaal, Antwerpen

Volgorde: 
6