Bij Ensor op bezoek

James Ensor is vanaf 13 februari uw flamboyante gastheer in het Mu.ZEE!

Hij neemt u mee naar zijn wereld: zijn wereld van vrienden en kennissen, familie, stadsgenoten, collega-kunstenaars, de toevallige bezoeker.... Bij Ensor op bezoek is een tentoonstelling met en over James Ensor, gezien vanuit de ogen van zijn vele gasten: een kunsthistorische blik vanuit de wereld op Ensor en Oostende.

De tentoonstelling biedt een unieke invalshoek: geen traditionele retrospectieve, maar Mu.ZEE brengt voor de allereerste keer alle beeldende kunstenaars, schrijvers, cineasten, museumdirecteurs en verzamelaars samen die een bezoek hebben gebracht aan James Ensor. Naast zijn vrienden en stadsgenoten, reizen ze speciaal voor Ensor naar Oostende, onder hen Wassily Kandinsky, Emil Nolde en Edouard Vuillard. Ze voeren gesprekken over politiek, literatuur en kunst in het atelier en de woonkamer van de meester die als een sleutelfiguur tussen de 19e en 20e eeuw staat. De woonkamer, het zgn. Blauwe salon, vormt het kloppend hart van de tentoonstelling.
Voor deze tentoonstelling heeft directeur-conservator Phillip Van den Bossche beroep gedaan op drie gasten die elk vanuit hun eigen discipline ingaan op een specifiek aspect in het werk en leven van James Ensor.

De jonge Belgische kunstenaar Pieter Vermeersch (°1973) belicht op originele manier de muzikale talenten en muziekinteresse van de Oostendse grootmeester.  In zijn synesthetisch onderzoek gaat hij op zoek naar de relatie tussen het uitbundig kleurengebruik in Ensors oeuvre en de buitengewone muzikale aanleg van de kunstenaar.  De schrijver Oscar Van den Boogaard (°1964) bekijkt dan weer het literaire aspect: vertrekkend van de boekenkast van James Ensor komen niet alleen de schrijvers- gasten aan bod,  maar gaat er uitgebreid  aandacht naar de geschriften van de meester zelf.  De West-Vlaamse illustrator Carll Cneut (°1969) tot slot kreeg de boeiende opdracht de foto van een reeds hoog bejaarde Ensor,  zittend thuis in het blauwe salon,  te bewerken.  Dit beeld wordt dan ook het imagobeeld, het uithangbord van de tentoonstelling.

Met werk van onder meer Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Edouard Vuillard, Max Kaus, Willy Finch, Henri Storck, Constant Permeke, Jean Brusselmans, E.L.T. Mesens, Roger Raveel, Henry Van de Velde, Emile Verhaeren, André Malraux, Stefan Zweig, Erick Hechel.....

Volgorde: 
6