Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

De schoonheid van het groteske: James Ensor in Madrid

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van James Ensor en van het Europees voorzitterschap van België stelt de Fundación Carlos de Amberes de volledige collectie van Ensors etsen en een selectie schilderijen tentoon.

De etsen komen uit de privécollectie van Frank Deceuninck. De schilderijen zijn bruiklenen van onder meer de Museo de Bellas Artes van Bilbao en het Museo de arte Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Ensors geliefde thema’s (Oostende, religie, carnaval, maskers, zelfportretten,…) zijn in beeld gebracht in vier hoofdstukken: ‘Portretten en zelfportretten’, ‘Landschappen en zeegezichten’, ‘Religie’ en ‘Maskers, skeletten en ironie’.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt in het Engels en in het Spaans de beredeneerde catalogus van Ensors etsen. Auteur van deze publicatie is Xavier Tricot, eveneens de samensteller van de tentoonstelling.

La Belleza de lo grotesco. James Ensor
Datum: 1 oktober – 8 december 2010
Locatie: Fundación Carlos de Amberes, Madrid
Meer info: http://www.fcamberes.org/actividades/exp/exp_2010_ensor.htm

Volgorde: 
7