Ensorjaar levert twee Ensorfilms op

Naar aanleiding van het Ensorjaar 2010 werden er niet alleen verschillende tentoonstellingen georganiseerd en nieuwe publicaties uitgegeven, er kwamen eveneens twee documentaires over de kunstenaar tot stand.

Het productiehuis ABACARIS Films bracht de film Les Ensortilèges de James Ensor van Nora Philippe en Arnaud De Mezamat uit. De première vond plaats in het ING-gebouw te Brussel naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling Ensor ontmaskerd (ING Cultuurcentrum). De film brengt van dichtbij gefilmde werken op een indringende wijze in beeld. Daarnaast vertelt onder meer Pierre Alechinsky waarom hij zo onder de indruk is van Ensors werk. De Dvd-versie van Les Ensortilèges de James Ensor bevat als extra’s interviews met Professor Emeritus Marcel De Maeyer (UGent) en met Herwig Todts (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen), alsook een chronologie van het leven en werk van de kunstenaar.

In november werd in Ciné Rialto te Oostende de documentaire James Ensor – Duivels die mij sarren voorgesteld. Deze documentaire is een productie van de RQB-groep in opdracht van de Nederlandse omroep AVRO. Er wordt nagegaan wat James Ensors betekenis is geweest in de ontwikkeling van de plastische kunst en welke inspiratiebronnen voor de kunstenaar belangrijk zijn geweest. Leidraad in dit verhaal is Oostende. De documentaire zal in 2011 uitgezonden worden door AVRO Close Up en de VRT. Xavier Tricot, net als Ensor Oostendenaar, vertelt het verhaal van zijn illustere stadsgenoot, aangevuld met citaten van de kunstenaar zelf.

De VKC-partnermusea – het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Groeningemuseum – en het Mu.ZEE – Kunstmuseum aan Zee in Oostende droegen bij aan de totstandkoming van deze twee films.

Meer info:
Les Ensortilèges de James Ensor: www.abacaris-films.fr
James Ensor – Duivels die mij sarren: www.rqb.nl

Volgorde: 
6