Expo 'Kleur ontketend' in Den Haag

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gaf bruiklenen en leverde een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de expo ‘Kleur ontketend. Moderne kunst in de Lage Landen 1885-1914'. De expo opent op 3 oktober haar deuren voor het publiek in het Gemeentemuseum in Den Haag.

In de korte periode tussen 1885 en het begin van de Eerste Wereldoorlog vindt in de schilderkunst van de Lage Landen een moderne renaissance plaats. Kleur wordt bevrijd van de ketenen van de zichtbare werkelijkheid. Gras kan ineens koel blauw zijn, een gezicht is helder paars en bomen kleuren rood. Kleur heeft een eigen betekenis gekregen. Het is een van de belangrijkste momenten in de moderne kunstgeschiedenis.

De inspiratie komt van de Franse (neo)impressionisten, maar de kunstenaars in de Lage Landen geven hier een geheel eigen invulling aan. Kleur ontketend in het Gemeentemuseum in Den Haag toont de wisselwerking tussen beide landen met zowel duidelijke verschillen als overeenkomsten. Van de Franse godfathers van kleur als Claude Monet, Paul Signac, Henri Matisse en Paul Cézanne tot de meesters van de Lage Landen als Leo Gestel, Jan Toorop, Piet Mondriaan, James Ensor, Jan Sluijters, Henry Van de Velde en Rik Wouters: ze komen allemaal samen en het resultaat is een waar feest voor het oog.

‘Kleur ontketend' kwam tot stand in nauwe samenwerking met het KMSKA, dat niet alleen topwerken in bruikleen geeft maar ook een belangrijke bijdrage leverde aan het onderzoek en de bijbehorende tentoonstellingscatalogus. Deze samenwerking sluit mooi aan op het culturele feestjaar Vlaanderen-Nederland, dat een jaar lang aandacht besteedt aan de onderlinge culturele samenwerking. In 2015 is het 20 jaar geleden dat Nederland en Vlaanderen een cultureel verdrag sloten.

Lees het najaarsnummer van ZAAL Z, waarin Doede Hardeman (curator van de expo) en KMSKA-conservator Herwig Todts spreken over het thema van de expo.

Expo ‘Kleur ontketend. Moderne kunst in de Lage Landen 1885 - 1914'
Wanneer: 3 oktober 2015 - 4 januari 2016
Waar: Gemeentemuseum, Den Haag

(Nieuwsitem 1 oktober 2015)