Expo 'The Scandalous Art of James Ensor'

Met 60 schilderijen en tekeningen uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen wil het J. Paul Getty Museum in Los Angeles de context tonen waarin Ensors magnum opus De intrede van Christus in Brussel in 1889 is ontstaan. In het Getty spreekt men over: "an avant-garde masterpiece, Christ's Entry into Brussels in 1889, a shockingly satirical indictment of modern Belgian society that is one of the Getty Museum's major highlights".

De tentoonstelling The scandalous Art of James Ensor toont naast de bruiklenen uit het KMSKA ook een ruime keuze van etsen en tekeningen uit het Art Institute of Chicago, waaronder de fantastische tekening de Bekoring van Sint Antonius (1887). Deze monumentale en ambitieuze tekening werd door het Art Institute in 2006 aangekocht en zorgvuldig gerestaureerd. De tekening wordt voor het eerst sinds 1951 tentoongesteld! Daarnaast wordt uit het MSK Gent de tekening De intrede van Christus in Jeruzalem (1886) getoond. Ook het Museum of Modern Art (MoMA) en andere belangrijke Amerikaanse musea geven belangrijke werken van Ensor in bruikleen.

De curator van de tentoonstelling is Scott Allan van het J. Paul Getty Museum. Ook Herwig Todts van het KMSKA verleent zijn medewerking.

Na de expo reizen de bruiklenen verder naar het Chicago Art Institute voor de tentoonstelling Temptation: The Demons of James Ensor (23 november 2014 tot 25 januari 2015). Het MSK Gent leent voor deze expo ook het schilderij Kinderen aan het ochtendtoilet uit.

The Scandalous Art of James Ensor
10 juni tot 7 september 2014
J. Paul Getty Museum Los Angeles
Meer info

(Nieuwsbericht 4 juni 2014)