Expo 'The Surprised Masks: James Ensor. From the Royal Museum of Fine Arts Antwerp and Swiss collections'

James Ensor (1860-1949) was een visionair en invloedrijk kunstenaar. Het retrospectief in het Kunstmuseum Basel is in hoofdzaak samengesteld uit de werken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). Het KMSKA bezit de grootste en belangrijkste collectie werken van Ensor ter wereld. Deze collectiestukken worden aangevuld met werken uit Zwitserse collecties.

In de tentoonstelling wordt een representatief beeld van het oeuvre van Ensor opgehangen. Zowel zijn minder bekende vroege oeuvre als zijn gerenommeerde latere periode met de maskerschilderijen komen ruimschoots aan bod. Circa 50 schilderijen en evenveel tekeningen en prenten coveren Ensors loopbaan.

Maskers, fantomen, schedels en andere macabere personages behoren tot zijn universum. Ensors kunst is fantastisch, ironisch en soms agressief en wordt gevoed door een uitzonderlijk gevoel voor humor. Zijn onderzoek naar de absurditeit van het leven inspireerde andere kunstenaars zoals Alfred Kubin, Paul Klee en de Duitse expressionisten Emil Nolde en Ernst Ludwig Kirchner. De surrealisten zagen in hem een voorvader. Ensor was er zelf van overtuigd dat zijn kunst alle moderne strekkingen anticipeerde.

Het retrospectief dat in 2009 in het Musée d'Orsay in Parijs en in het MoMA in New York werd gehouden, introduceerde Ensor wereldwijd. Het KMSKA heeft zijn deuren gesloten omwille van renovatiewerken die een aantal jaren zullen duren. Deze situatie biedt de mogelijkheid om de Antwerpse collectie Ensor naar het Kunstmuseum in Basel te brengen. Op de expo zullen de Antwerpse werken geconfronteerd worden met Ensors uit Zwitserse collecties die zelden of nooit aan het publiek werden getoond. Er worden ook prenten uit het prentenkabinet van het Kunstmuseum Basel getoond.

Waar: Kunstmuseum Basel
Wanneer: 16 februari - 25 mei
Curator: Nina Zimmer
Catalogus  (Nina Zimmer & Herwig Todts)

Symposium James Ensor / Odilon Redon:
In samenwerking met Fondation Beyeler en het Department of Art History van de Universiteit van Basel.
7 maart 2014 in Kunstmuseum Basel/Fondation Beyeler
Sprekers: Ina Dinger, Andre Dombrowski, Dario Gamboni, Andrei Pop, Ralph Ubl, Herwig Todts, Michael Zimmermann

(Nieuwsbericht 16 januari 2014)