Expo Twee grootmeesters uit Oostende

Met de collectiepresentatie Twee grootmeesters uit Oostende presenteert Mu.ZEE een nieuwe museumvleugel. De focus ligt op de collectie werken van James Ensor en Léon Spilliaert (1851-1928).

Alhoewel Ensor en Spilliaert zeer verschillende kunstenaars waren, worden hun namen vaak in één adem genoemd. Het is de stad Oostende die hen bindt. Oostende en James Ensor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ensor hield van zijn Oostende. De stad was zijn muze en inspiratiebron. Ook de schilder Léon Spilliaert, twintig jaar jonger dan Ensor, heeft zijn naam aan de Koningin der Badsteden verbonden. Zijn nachtelijke zwerftochten doorheen de stad en de lange wandelingen langs het strand zetten hem aan tot het creëren van zijn donkere en mysterieuze werken.

In Twee grootmeesters uit Oostende wil Mu.ZEE in de eerste plaats haar topstukken laten spreken. Achter elk kunstwerk of archiefdocument schuilt een resem aan kleine en grote verhalen over onder anderen: vrederechter Eugène Demolder, Edgar Allan Poe, dokter in de Wetenschappen Ernest Rousseau, schimmeldeskundige Mariette Hannon-Rousseau, kunstenaar Willy Finch, biograaf, kunstcriticus en brievenschrijver Emile Verhaeren, poëet en Kursaaldirecteur Henri Vandeputte, mecenas en muziekliefhebber Emma Lambotte, uitgever Edmond Deman, kunstpromotor en galeriehouder Paul-Gustave Van Hecke, criticus en kunstenaar Théodore Hannon, cultuurfilosoof Walter Benjamin, Stefan Zweig, Richard Wagner, Frans auteur en vertaler Honoré de Balzac, Alfred Jarry, Don Quichote en filmmaker Henri Storck. Zij voeren de bezoeker mee naar het Oostende van toen, weerspiegeld in het Oostende van vandaag.

Expo Twee grootmeesters uit Oostende
Vanaf 30 april
Mu.ZEE Kunstmuseum aan zee
Romestraat 11
Oostende
Website van Mu.ZEE

(Nieuwsitem 22 april 2016)