Hareng Saur In MSK Gent en S.M.A.K.

Het is alom bekend dat James Ensor (1860-1949) een van de grondleggers en wegbereiders was van de moderne kunst. Nog tijdens zijn leven was zijn woonhuis in Oostende een pleisterplaats voor kunstenaars en intellectuelen.

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) slaan de handen in elkaar om met de tentoonstelling ‘Hareng Saur – Ensor en de hedendaagse kunst’ de relatie te onderzoeken tussen de visionaire kunst van James Ensor en de artistieke praktijk van een reeks hedendaagse kunstenaars. James Ensors oeuvre omvat een aantal thema’s die ook bij hedendaagse kunstenaars belangrijk zijn: het masker, het groteske, het zelfportret, sociale kritiek.

De tentoonstelling zal Ensor als een hedendaagse kunstenaar benaderen en op zoek gaan naar verwantschappen, dialogen en schakeringen tussen het veelzijdige oeuvre van Ensor en dat van zijn hedendaagse collega’s. Naast meer dan 100 werken van James Ensor (schilderijen, tekeningen en grafiek) uit openbare en privé-verzamelingen zal er werk te zien zijn van onder andere Asger Jorn, Georg Condo, Javier Tellez, Ely Strik, Cindy Sherman, Jake en Dinos Chapman, Guillaume Bijl en Paul Mc Carthy.

Datum: Vanaf 30 oktober 2010 tot 27 februari 2011
Waar: MSK en S.M.A.K., Gent
Meer info: www.mskgent.be

Video: Vlaanderen Vakantieland ging kijken naar Hareng Saur: Videofragment

Volgorde: 
1