James Ensor in het Kopenhaagse museum Ordrupgaard

James Ensor. Meester van het Masker

Op 6 september 2013 opent het Kopenhaagse museum Ordrupgaard de tentoonstelling James Ensor, Master of the Mask. Deze eerste monografische Ensortentoonstelling in Denemarken loopt tot 19 januari 2014.

De tentoonstelling werpt een licht op de onderliggende tegenstellingen in het werk van de Belgische kunstenaar.

Zo ziet men James Ensor niet alleen als een scherpe observator van de natuur, hij is tevens een niet te stoppen meester van het fantastische. In zijn werken gaan licht en dood moeiteloos hand in hand, is hij vol van zichzelf maar ook ironisch ten aanzien van zijn eigen persoon. Ensor is tegelijkertijd lijdende verlosser en anarchist.

De groteske maskerades die tot leven komen in Ensors schilderijen en zijn dikwijls wrede weergaves van menselijke ontgoochelingen en ondeugden werden lang met verontwaardiging en afkeer ontvangen. Pas op late leeftijd ontving James Ensor officiële erkenning.

James Ensor, zo stelt men, is een kunstenaar wiens relevantie de tijdsgeest heeft overwonnen en wiens invloed op latere generaties en de internationale kunstscene, vanaf het modernisme tot vandaag, immens is.

Meer info op: http://www.ordrupgaard.dk/topics/exhibitions/2013/james-ensor-master-of-the-mask.aspx