James Ensor in vogelvlucht, een online videoreeks over Ensor

In een online videoreeks bezoekt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen liefhebbers van James Ensor, die ons meenemen in zijn leven en werk.

In de eerste aflevering vertelt conservator Herwig Todts hoe Ensor de irrationele wereld van het symbolisme combineert met de zuivere kleuren van het impressionisme. In het Ensorhuis (Oostende Ensorstad) heeft Xavier Tricot het over de evolutie die Ensor doormaakte: van een onzekere jongeman tot een echte bon vivant die intellectuele zwaargewichten ontving in zijn geboortestad Oostende. Kunstenaar Koen Broucke tot slot bespreekt de mythe Ensor en zijn 'licht als dochter'.  
Bekijk de eerste aflevering.

In de tweede aflevering komt het Ensor Research Project aan bod. Onderzoekers bestuderen de 38 Ensorschilderijen uit de collectie van het KMSKA met behulp van materiaaltechnisch onderzoek. Ondertussen leest conservator Herwig Todts zo goed als alles wat Ensor ooit geschreven heeft. Op die manier komen we meer te weten over het creatieve proces van de kunstenaar. In het restauratieatelier vertellen restauratoren Karen Bonne en Lene Smedts meer over de restauratie van 'Adam en Eva uit het paradijs verjaagd' en 'De oestereetster'.
Bekijk de tweede aflevering.

In de laatste aflevering neemt het KMSKA Ensor als kunstenaar onder de loep. Hoe behoorde Ensor tot de vernieuwers van zijn tijd? Herwig Todts legt het uit.
Ensor is nog steeds een inspiratiebron. Liefhebbers van Ensor bespreken de invloed die Ensor tot op vandaag heeft op kunstenaars.  
Bekijk hier de derde aflevering.

Meer informatie
kmska.be