Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Lezing 'les historiens dangereux'

James Ensor staat internationaal bekend voor de eigenaardige, soms bevreemdende figuren die vele van zijn kunstwerken bevolken. Op 13 april spreekt Prof. Bart Verschaffel over de herkomst van deze eigenaardige motieven in het oeuvre van de kunstenaar. 

Bart Verschaffel is filosoof en als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent. Hij publiceert op het gebied van de cultuurfilosofie, kunst- en architectuurtheorie, en de esthetica. Hij schreef essays en kritische artikelen over Antoine Wiertz, Henri De Braekeleer, René Magritte, Giorgio De Chirico, Walter Swennen, Wim Delvoye, Berlinde De Bruyckere e.a.. Hij is bovendien de scenarist van een reeks kunstdocumentaires gerealiseerd voor de VRT door Jef Cornelis, onder meer over Jan Fabre, Thierry De Cordier, en René Magritte, en was co-curator van de Piranesi-tentoonstelling in het MSK (2008). Hij publiceerde onder meer Figuren/essays (1995); A propos de Balthus (2004); Een god is vele dieren. Over Jan Fabre (2010) en De zaak van de kunst. Over kennis, kritiek en schoonheid (2011).

Wanneer: Woensdag 13 april om 18 uur
Waar: Auditorium MSK
Ingang via de Hofbouwlaan 28, 9000 Gent
Toegang gratis
Inschrijven is noodzakelijk en kan via
Lieven.Van.Den.Abeele@stad.gent of 09/240 07 37

(Nieuwsbericht 29 maart 2016)