Mu.ZEE verwerft "Les Masques et la Mort" van James Ensor

Het Oostendse Mu.ZEE, onder leiding van directeur-conservator Phillip Van den Bossche, heeft het werk Les Masques et la Mort van James Ensor aangekocht. Het werk, een gouache, krijt en pastel op papier, bevond zich tot voor kort in een privéverzameling. De toenmalige eigenaar vond het belangrijk dat het kunstwerk na verkoop te zien zou zijn in een publiek toegankelijke museale collectie.

Mu.ZEE betaalde €190.000 voor het werk. Het museum, dat een uitgebreide en gevarieerde collectie van Ensor bezit, had tot nu toe geen enkel werk van Ensor waarop maskers afgebeeld stonden. Les Masques et la Mort brengt daar vanaf heden verandering in. De afmetingen van het werk zijn uitzonderlijk. Doorgaans zijn Ensors tekeningen een stuk kleiner. Het werk is vanaf heden te bewonderen in de topstukkenvleugel van het museum.

Les Masques et la Mort stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen. In de ene hand houdt de Dood een viool vast, in de andere een uitgedoofde kaars. In de lucht vliegen twee skeletten, gewapend met sikkels, die gevaarlijk dicht in de buurt komen van een ballon met een mensengezicht. Sommige gemaskerde figuren lijken gefascineerd te zijn door de gedoofde kaars van de Dood, op wiens gezicht een brede lacht verschijnt.

Het motief van de maskers werd in 1995 gereproduceerd door de Nationale Bank van België op de biljetten van 100 BEF. Voor deze gelegenheid organiseerde de Nationale Bank een tentoonstelling van 20 oktober tot 17 december waarop Les Masques et la Mort te zien was.

In 1898 exposeerde James Ensor voor de eerste keer in Parijs in het Salon des Cent. Naar aanleiding van deze gebeurtenis publiceerde La Plume een speciale editie volledig gewijd aan James Ensor . Op de kaft van de editie, gedateerd 24 december 1898, figureert een derde versie van Les Masques et la Mort.

Website Mu.ZEE

(Nieuwsbericht 5 maart 2013)