Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Nieuwe webpublicatie

Ensorkenner Xavier Tricot schreef een nieuwe webpublicatie voor de website James Ensor. Een online museum, een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie. De Vlaamse kunstcollectie is het samenwerkingsverband van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK Gent) en het Groeningemuseum Brugge.

Op 14 augustus 1896 vernielt een enorme brand de Sint-Pieterskerk in Oostende. De brand van de Sint-Pieterskerk moet James Ensor erg hebben getroffen. Ensor was tijdens zijn hele leven begaan met het patrimonium van zijn geboortestad. In 1897 realiseert hij zijn gehoogde tekening Ontwerp voor een kapel gewijd aan de HH. Petrus en Paulus (Collectie Art Institute of Chicago).

Link: Ontwerp voor een kapel gewijd aan de HH. Petrus en Paulus

(Nieuwsbericht 22 januari 2014)