Programma & inschrijving Ensor Symposium

Het Ensor Research Project (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen) heeft als doel om James Ensors creatieve processen beter te begrijpen. Dit symposium wordt georganiseerd om een tussentijdse stand van zaken te presenteren van het onderzoek. De technische en wetenschappelijke bevindingen worden geëvalueerd in samenhang met recent theoretisch, stilistisch, iconografisch en historisch onderzoek.

De jongste jaren heeft het onderzoek van de materiële en technische aspecten van de beeldende kunst en het cultureel erfgoed aanzienlijke vooruitgang geboekt. Door het optimaliseren van bestaande onderzoeksinstrumenten en de ontwikkeling van nieuwe beelvormings-technieken, zoals Macro X-Ray Fluorescence scanning, is de kwaliteit van de onderzoeksdata rijker dan ooit.

In 2013 is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gestart met het Ensor Research Project. Een interdisciplinair team onderzoekt de materiële en technische aspecten van de 38 Ensor schilderijen in de collectie van het museum. Ondersteund door een conservatiecampagne, heeft dit onderzoeksproject onze kennis van Ensor's creatieve processen aanzienlijk verbeterd. Recent heeft ook The Art Institute of Chicago de conservatie van Ensors buitengewone tekening De verzoeking van de Heilige Antonius (1887), gepresenteerd in een boek, een tentoonstelling en een online scholarly catalogue.

Symposium Ensor's Creative Process: Technique, Concept, Image
Wanneer: 20 november 2015
Inschrijven
Inschrijven voor de excursie naar Antwerpen en Oostende op 21 november
Programma

Het symposium wordt georganiseerd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Dr. Elsje Janssen, Wetenschappelijk Directeur Collecties en Dr. Herwig Todts, curator en Ensor Research Project Coördinator in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen, Dr. Geert Van der Snickt, Chair Advanced Imaging Techniques for the Arts, Faculty of Science, Dr. Susan M. Canning, Professor, College of New Rochelle, New York en de Vlaamse Kunstcollectie - Musea voor Schone Kunsten Antwerpen Brugge Gent.

(Nieuwsbericht 28 oktober 2015)