Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Schilderij Ensor en andere werken gestolen uit Museum Van Buuren

Op 15 juli gingen dieven aan de haal met het kleine paneel Garnalen en schelpdieren van James Ensor uit de collectie van het Museum Van Buuren in Ukkel. (Het paneel heeft een waarde van 200.000 euro) Daarnaast werden ook andere kunstwerken gestolen zoals een kunstwerk van de Nederlandse schilder Kees van Dongen, met een vervangwaarde van 1,2 miljoen euro. Ook werken van Brueghel II en Adriaen Brouwer zijn verdwenen. De totale waarde van de buit wordt geschat op 1,5 miljoen euro. De bekendste werken lieten de dieven evenwel ongemoeid.

De diefstal lijkt minutieus gepland te zijn. Volgens kunstkenner Janpiet Callens is er een verkenning voorafgegaan aan de inbraak. Volgens hem zijn de schilderijen onverkoopbaar. "Het is onbegrijpelijk dat mensen zich nog altijd bezighouden met kunstdiefstallen", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het kan zijn dat de daders in opdracht werken van een verzamelaar of losgeld gaan eisen."

Website Museum Van Buuren