Spectaculaire verkoopsommen voor Ensor

Op 17 mei werden bij Sotheby's in Amsterdam op een veiling met moderne en hedendaagse kunstenaars twee werken van James Ensor verkocht. Beide brachten heel wat meer dan de geschatte veilingprijs op.

Les Musiciens van Ensor uit 1892 is bij Sotheby's onder de hamer gegaan voor 132.750 euro. De laagst ingeschatte veilingprijs bedroeg 12.000 euro. De opmerkelijke verkoopsom is meer dan een vertienvoudiging. De tekening met goed uitgewerkte portretten van drie muzikanten werd na een spannende bieding door een Europese particuliere verzamelaar binnengehaald. Voor het onderzoek naar de Oostendse meester is dit werk van belang.

Verder verdween ook de ets L'Entrée du Christ à Bruxelles onder de hamer. Het gaat om een werk uit 1896 dat voor 36.750 verkocht werd. Ook dit werk overschreed ruimschoots de laagst opgestelde veilingprijs van 10.000 euro.

Andere Belgische kunstenaars zoals Anto-Carte, Gustave de Smet, Pierre Alechinsky en Jan Fabre waren eveneens met werk in de veiling vertegenwoordigd. L'Effort van de Belgische schilder Anto-Carte was met 186.750 euro het topstuk van de veiling.