Vlaamse overheid koopt 'De baden van Oostende'

De Vlaamse Gemeenschap maakte de aankoop van het topstuk Les bains à Ostende (De Baden van Oostende) van James Ensor bekend. Het werk uit 1890 maakte tot nog toe deel uit van een privécollectie. "Dit was een buitenkans om een topstuk van de Oostendse meester toch in Vlaanderen te houden en de 'collectie Vlaanderen' te kunnen aanvullen", aldus Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. 

De Baden van Oostende staat sedert 26 april 2007 in de 'Lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap', de zogenaamde Topstukkenlijst. De motivatie voor de opname luidde: "De Baden van Oostende is kenmerkend voor een groep van schilderijen en tekeningen die Ensor maakte tussen 1889 en 1893-1894 op kleine, kostbare en zorgvuldig geprepareerde paneeltjes. De materiaalkeuze wijkt af van de nonchalante en improviserende werkwijze die hem eigen is. Het werk heeft een bijzondere artistieke waarde, onder meer door het effect van de preparatielaag die Ensor laat meespelen in de uiteindelijke voorstelling en de satirische voorstelling van de mondaine badgasten in Oostende, koningin der badsteden en een van de belangrijkste badplaatsen van Europa. Het werk is dus zowel technisch als thematisch van uitzonderlijk belang."

De Topstukkenlijst bevat momenteel een 347 stukken en een 230-tal verzamelingen. Van Ensor zijn er 19 werken (en de collectie KMSKA-tekeningen) in de lijst opgenomen. 

Les bains à Ostende is 37,5 op 45,4 cm groot en is door de schilder in het midden gesigneerd en gedateerd  (1890). Tot voor kort maakte het werk deel uit van een privécollectie. Het kon nu voor 1.330.000 euro worden aangekocht. Het is sprankelend, mild-satirisch en een treffende schets van de fin de siècle gekte van Oostende-Bad. Het werk wordt als een van de publiekslievelingen binnen het oeuvre van Ensor beschouwd.

Vlaams minister Joke Schauvliege: "Het was een unieke kans om dit werk van Ensor te kunnen toevoegen aan ons cultureel patrimonium. Zoals bekend heeft het KMSKA wereldwijd de grootste Ensor-collectie in huis. Omdat het museum in Antwerpen minstens tot eind 2017 dichtgaat voor verbouwingswerken, is besloten om De Baden van Oostende voor vijf jaar in bruikleen te geven aan het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Op die manier kan het publiek, ook tijdens de sluiting van het KMSKA, een mooi ensemble van werken van Ensor in Vlaanderen gaan bekijken én kennismaken met de nieuwe aanwinst."