Willy Van den Bussche overleden

Willy Van den Bussche is op 14 december jongstleden op 71-jarige leeftijd overleden. Van den Bussche overleed aan de gevolgen van een hartaanval in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Hij was er aanwezig in functie van de huldiging van de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck (1925).

Van den Bussche werd in 1967 conservator van de provinciale West-Vlaamse musea. In 1987 trad hij aan als conservator van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende. In 2007 gaf hij het conservatorschap op en ging met pensioen.

De gedreven Willy Van den Bussche maakte naar verluidt bijna 200 tentoonstellingen. In 2012 bedacht hij nog een groot retrospectief rond Constant Permeke (1886-1952) in de tentoonstellingszalen van BOZAR in Brussel. Een expo als Van Ensor tot Delvaux in 1996 in het PMMK (nu Mu.ZEE), droeg onmiskenbaar bij aan de bekendheid van James Ensor bij een breed publiek. Van den Bussche was ook de man achter Beaufort: Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee, waarbij tien kustgemeenten hedendaagse kunst tentoonstellen op openbare plaatsen.

Met het overlijden van Willy Van den Bussche verloor de Belgische kunstwereld een markante persoonlijkheid.

(Nieuwsbericht 18 december 2013)