Ensor op reis

Het gebeurt vaak dat kunstwerken of hele museale collecties, die in een goede conditie verkeren, reizen om elders in een tijdelijke tentoonstelling het mooie weer te maken. Vanwege de tijdelijke sluiting van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, omwille van verregaande renovatieplannen, zitten delen van de collecties over het land verspreid. Iconische werken of exemplarische deelcollecties mogen niet voor jaren in het depot verdwijnen. Een aantal Ensors maakt zelfs een heuse wereldreis. Ook de Ensors van het Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) trekken op verkenning. Een overzichtje:

De doeken Na de storm en Un bon coin chez moi waren tot 30 oktober op de tentoonstelling Double Portrait. Flemish Symbolists in het KUMU Kunstimuuseum in Tallinn (Estland) aanwezig. Het werk De ontucht is nog tot 26 februari aanwezig op de expo Edvard Munch. Mysteries behind the Canvas in de Kunsthalle in Bremen.

Verder zijn nog wat bruiklenen in de toekomst gepland. De ets Christus bedaart de storm is vanaf 24 februari present op de tentoonstelling Van Gogh to Kandinsky, Symbolist landscape 1880-1910 in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Diezelfde expo opent op 7 juli in de National Gallery of Scotland en op 16 november in het Ateneum Art Museum in Helsinki.

Vanaf 3 maart is het doek Portret van Willy Finch in het Museum Jorn in Silkeborg (Denemarken) te zien in het kader van de tentoonstelling James Ensor/Asger Jorn.

Meer info: Mu.ZEE
KUMU
Kunsthalle Bremen
Van Gogh Museum
National Gallery of Scotland
Museum Jorn