Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Archief James Ensor

Geboorteakte James Ensor, Oostende, Stadsarchief
Dit kernarchief dat veertig jaar na zijn overlijden terug opdook, wordt aangevuld met de Liber Veritas, een schetsboek dat Ensor bijhield van 1929 tot 1941. Het bevat 246 tekeningen en werd in de jaren 1950 aangekocht door het Art Institute van Chicago. Ook andere belangwekkende archiefstukken vonden na enige omzwervingen een onderkomen in binnen- en buitenlandse instellingen. Van een aantal van deze verspreide archivalia kunnen de basisgegevens worden weergegeven. Voor de stukken die in privébezit bleven, is dat minder evident.

Niettemin kan toch een belangrijk deel van het Ensorarchief ter beschikking gesteld worden voor onderzoek. Voor het eerst wordt hier een virtuele reconstructie opgemaakt van het eigenlijke Ensorarchief. In de Archiefbank Vlaanderen krijgen we via beschrijvingen op bestandniveau opnieuw zicht op het geheel van stukken die door de archiefvormer werden opgemaakt of ontvangen. De deelbestanden worden in de Archiefbank per bewaarplaats beschreven. Dit overzicht kan stelselmatig, naar mate documenten in publiek domein opduiken, worden verfijnd en aangevuld.

Michel Vermote (E-mail)

Archiefsteekkaarten Archiefbank: