Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

De intrige

Datering: 
1890
Materiaal: 
doek[drager]
Afmetingen: 
149 cm x 89.5 cm
Inventarisnummer: 
1856
Type kunstwerk: 
schilderij
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Trefwoord:

Een vrouw heeft een man aan de haak geslagen. Met een gebaar stelt zij haar 'verovering' voor. In haar andere hand houdt ze een boeket. Zijn ze gehuwd? Een 'boerse' vrouw draagt op haar schouders een pop die wel op een dood kind lijkt. Zij wijst op de man. Zijn lot is onzeker. Het koppel wordt omringd door lachwekkende en sinistere koppen.
Ensor wordt ook wel 'le peintre des masques' genoemd. Maskers bieden hem nieuwe expressieve mogelijkheden. Het lelijke of het zwakke verbergt zich niet meer achter een bekoorlijk masker, Ensor gebruikt de vermomming om de ware aard van de personages te tonen.
De kleuren van dit werk worden gekenmerkt door abrupte overgangen en agressieve contrasten van onvermengde kleuren. Ensor leerde van de Franse impressionisten om licht en kleur met elkaar te laten versmelten. De maskers zorgen ervoor dat de motieven hun identiteit niet verliezen.