Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Vernieuwd James Ensorhuis opent

Op dinsdag 14 juli 2020 vindt de opening van het vernieuwde James Ensorhuis plaats. Het museum bestaat uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand. Elke belevingsruimte is toegespitst op een apart thema: 'Inleiding tot de wereld van Ensor', 'Interieurs', 'Het publieke leven van Ensor', 'De kritiek' en 'Maskers en vreemde figuren'. 
Verder is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling 'Ensor en Oostende' loopt tot 27 september 2020 en exploreert de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. Voor de invulling van de tentoonstellingsruimte werkt het James Ensorhuis samen met Xavier Tricot.  

Interactief belevingscentrum
De toevoeging van het interactieve gedeelte geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor. Zo kun je het kunstwerk 'De Baden van Oostende' tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. De kleinste bezoekers kunnen ook aan speed painting doen, waarbij ze met technologie zelf een schilderij van Ensor moeten afwerken. Verder kun je met 3D viewers ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de belle époque. Daarnaast omringen projecties van Ensorwerken de bezoekers in het interactief belevingscentrum. 

Meer informatie
ensorstad.be
(nieuwsbericht 6 juli 2020)