Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Welkom thuis! Ensorwerken uit de KBC-collectie

Binnen de kunstcollectie van KBC neemt het oeuvre van James Ensor een belangrijke plaats in. De tijdelijke tentoonstelling 'Welkom thuis!' in het James Ensorhuis zet deze Ensorcollectie nog tot 29 augustus in de kijker. 

De collectie omvat zowel prenten - etsen, drogenaalden en lithografieën - als olieverfschilderijen en tekeningen. De tentoonstelling presenteert onder meer een tekening met een zelfportret uit 1883, gebaseerd op een foto.  

De schilderijen uit de collectie zijn heel divers en bestrijken verschillende periodes uit de carrière van de kunstenaar. Zo is er een zelfportret uit 1878, een stilleven uit 1880, een gezicht van de markt in Oostende uit 1882, een typisch Ensoriaans werk uit 1905, genaamd 'Pierrot en Geraamten', en ten slotte, een schilderij uit 1912 met de poëtische titel 'Vervlogen parfum, verwelkte bloemen'. Hiervoor vond Ensor inspiratie in een prent van de Franse kunstenaar Jean-François Janinet (1752-1814) naar een schilderij van de Zweedse schilder Niclas Lafrensen (1737-1807), getiteld 'L'Aveu difficile' (De moeilijke bekentenis).

De verzameling illustreert op treffende wijze de gevarieerde stijlen en verschillende technieken die de Oostendse kunstenaar beheerste.

Meer informatie

ensorstad.be