Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

België in de 19de eeuw

Datering: 
1889
Materiaal: 
koperets op papier (1ste staat)
Afmetingen: 
233 mm x 172 mm
Inventarisnummer: 
1998-B-81-1
Type kunstwerk: 
prent
Museum:
Museum voor Schone Kunsten Gent
Trefwoord:

Ensors visie op de politieke situatie in België aan het einde van de 19de eeuw wordt in deze prent op een duidelijke manier naar voren gebracht. Verheven boven het tumult kijkt koning Leopold II als een God de Vader met slechte ogen naar een betoging die met militair geweld uiteengedreven wordt. Vanuit de massa poogt één van de opstandelingen de koning met zijn vaandel te bereiken. Hierop staan de eisen van het volk: algemene dienstplicht, verplicht onderwijs en algemeen stemrecht. De onverschilligheid van de koning blijkt uit de teksten die hem omringen: “Wat wilt gij? Zijt gij niet tevreden? Een beetje geduld. Geen geweld. Ik zie wel iets, maar ik snap niet goed waarover het gaat.” De bijtende satire op de eigentijdse politieke en sociale context vinden we ook terug in de ets “Doctrinaire voeding” (Museum voor Schone Kunsten Gent, inv. 1998-B-81).
De ets “België in de 19de eeuw” is gebaseerd op de gelijknamige krijttekening (Brussel, Koninklijke Albert I, inv. S.V. 2736).