Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Au coeur volant: Ensor en Einstein ontmoeten elkaar

Het restaurant Au Coeur Volant in De Haan vormde op 2 augustus 1933 het merkwaardige decor voor een historische ontmoeting tussen James Ensor en Albert Einstein. Als Jood en overtuigd pacifist was Nobelprijswinnaar Einstein op de vlucht voor de gruwel van het opkomend nazisme in Duitsland en strandde zo in het charmante belle epoque vakantieoord De Haan. Ensor genoot ondertussen van zijn verworven status van internationaal erkend kunstenaar.

Waarover beide heren tijdens het diner van gedachten wisselden, daar hebben we nog even het raden naar, maar uit nader onderzoek blijkt dat hun onverdeelde aandacht toch vooral uitging naar de bevallige dame die hen tijdens de maaltijd bediende.

Acteur Kurt Defrancq en professor Jean-Paul Van Bendegem herbeleven deze ontmoeting, ze laten je binnengluren in de interne keuken van kunst en wetenschap. Ensor en Einstein, en intieme bekentenissen van twee heren 'qui ont le talent d'être vieux sans être adulte'.

De voorstelling ging in augustus 2012 in première. Nieuwe speeldata vindt u op de website van Kurt Defrancq.

var iframe = "";document.write( iframe );