Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Ensor kleurt 'Salon der Angst' in de Kunsthalle Wien

Angst is een universeel thema. De Weense tentoonstelling "Salon der Angst" belicht niet alleen algemene gevoelens van onveiligheid en bedreiging, maar belicht ook de invloed van cultuur, zowel op individuele als collectieve ervaringen van angst.

In de kunstgeschiedenis zijn talrijke voorbeelden terug te vinden van werken die angst, terreur en radeloosheid centraal stellen of van kunstenaars die daar één van hun centrale thema's van maken. Ook de jongere generaties kunstenaars brengen de specifieke angsten en onzekerheden van onze hedendaagse samenleving in beeld.

In de selectie van ruim 40 kunstenaars kon ook James Ensor niet ontbreken. Het museum Mu.ZEE - Ensorhuis uit Oostende is met 6 Ensor-bruiklenen sterk vertegenwoordigd: 'Mijn portret in 1960', 'Mijn portret met doodshoofd', 'Duivels die mij sarren' , de affiche van 'Salon des Cent' , 'Biljartspelende geraamten' en 'Hellevaart (Helse optocht)'

De tentoonstelling loopt van 6 septembert 2013 tot 12 januari 2014 in de Kunsthalle Wien in Wenen. Meer info op www.kunsthallewien.at