Deze gearchiveerde website ‘James Ensor. Een online museum.’ wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over James Ensor verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Zelfportretten

Zelfportret met bloemenhoed

Als grote individualist was James Ensor in de eerste plaats en zo goed als altijd begaan met zichzelf en zijn kunst. Steeds op zoek naar begrip en communicatie was het kunstenaarschap bijgevolg de beste weg naar de buitenwereld. Het is dus niet verwonderlijk dat het zelfportret, de zelfbespiegeling, de kunstenaar en zijn attributen een essentiële rol spelen in zijn oeuvre. Er zijn weinig kunstenaars die zichzelf zo dikwijls en op zoveel verschillende manieren in beeld hebben gebracht. Waar hij in de vroege jaren met het traditionele zelfportret zelfzeker het directe oogcontact met de toeschouwer zoekt, grijpt hij door middel van identificatie en transformatie vrij vlug naar verborgen zelfportretten. De identificatie met de gekwelde, gefolterde en gekroonde Christus maar ook de identificatie met de dood die hem constant tormenteert komen veelvuldig aan bod. Met zin voor satire transformeert hij zichzelf in een meikever of een hareng saur, of ensceneert hij zichzelf midden zijn maskers en zijn oeuvre. Tot het einde toe stelt hij zichzelf in vraag binnen een historische, sociale, artistieke, politieke en familiale context en betrekt hij de toeschouwer bij deze gedachtewisseling.

Sabine Taevernier

Dubbel zelfportret Dubbel zelfportret
karton
Duivels die mij sarren - 1895 Duivels die mij sarren
1895
koperets op papier
Duivels die mij sarren: Affiche voor de tentoonstelling James Ensor bij de Salon des Cent in Parijs - 1898 Duivels die mij sarren: Affiche voor de tentoonstelling James Ensor bij de Salon des Cent in Parijs
1898
kleurenlithografie op papier
Ensor voor zijn schildersezel Ensor voor zijn schildersezel
olieverf
Het schilderend geraamte Het schilderend geraamte
olieverf
Man van Smarten - 1891 Man van Smarten
1891
olieverf
Mijn portret in 1960 - 1888 Mijn portret in 1960
1888
koperets op papier (2de staat)
Mijn portret met doodshoofd - 1889 Mijn portret met doodshoofd
1889
koperets op papier (3de staat)
Mijn portret met doodshoofd - 1889 Mijn portret met doodshoofd
1889
koperets op papier (2de staat)
Zelfportret - 1886 Zelfportret
1886
koperets op papier (1ste staat)
Zelfportret Zelfportret
conté
Zelfportret Zelfportret
conté